Menu
Porady

Gdy dziecko nie je, nie chce jeść lub jeść nie może

Wchodzimy w czas jesiennych infekcji. I ja, i Wy, i większość rodziców zaczynamy zastanawiać się, jak wspierać układ odpornościowy naszych dzieci. Jak wiadomo – częste zachorowania czy infekcje występujące u dzieci związane są z wieloma czynnikami (zarówno genetycznymi, jak i środowiskowymi). Zakażenia u dzieci dotyczą najczęściej dróg oddechowych i układu pokarmowego.

U dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym układ odpornościowy dopiero się kształtuje, uczy się, jak zwalczać infekcje. Co prawda jego kształtowanie rozpoczyna się już w okresie życia płodowego, ale trwa przez całe dzieciństwo i okres dojrzewania. Gdy kończymy karmić dziecko piersią, od tego czasu układ odpornościowy malucha musi radzić sobie sam. Na szczęście nadal możemy wspierać go w prawidłowym rozwoju. Jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, mających wpływ na kształtowanie się układu immunologicznego, jest sposób żywienia.

Niedobory składników w diecie, które stymulują układ odpornościowy i zwalczają drobnoustroje, mogą mieć wpływ na zwiększoną podatność na zakażenia, ich cięższy przebieg oraz występowanie powikłań (a nawet przejście choroby w proces przewlekły). Z kolei odpowiednia ilość składników odżywczych w diecie wpływa na procesy odpornościowe oraz może zmniejszyć częstość występowania infekcji.

Zdecydowana większość komórek układu immunologicznego występuje w przewodzie pokarmowym. W związku z tym, prawidłowe żywienie ma istotne znacznie w kształtowaniu odporności. Prawidłowo skomponowana dieta dziecka może wzmocnić organizm, zmniejszyć zapadalność na choroby,a w razie ich wystąpienia skrócić czas ich trwania i ułatwić powrót do zdrowia.*

Prawidłowy sposób żywienia jest jednym z kluczowych czynników wpływających na rozwój młodego organizmu i kształtujących układ odpornościowy. Odpowiednia ilość składników odżywczych niesie za sobą nie tylko lepszy stan zdrowia, ale również lepsze samoopoczucie oraz zdolność do nauki nowych rzeczy. Często z jedzeniem tych nowych rzeczy bywa różnie. Wiem i rozumiem. Sami przez to przechodziliśmy. Mało tego – ja również jestem książkowym przykładem niejadka, który w zerówce żywił się tylko bułką z kukurydzą, a w kolejnych klasach bułką z rzeżuchą. Rodzice niejadków na pewno doskonale wiedzą, że żadne prośby i groźby nie pomagają takim dzieciom, a mogą wręcz pogorszyć sytuację.

Kiedy dziecko nie chce jeść, nie zmuszajmy go do tego, ale starajmy się, aby posiłki, które mu podajemy, były, na ile to możliwe, różnorodne i aby łączyły w sobie wszystkie grupy produktów z Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. To jedyna słuszna droga, która nie zniechęca dziecka do poznawania nowych smaków. Piszę to ja – były niejadek. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci, które często chorują i potrzebują odpowiednio zbilansowanej diety (jakość tego, co zjadamy, ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia). Nawet jeżeli dziecko tego nie zje, niech oswaja się z tymi produktami.

Nestle Resources016niedozywienie dziecka by . Nestle Resources019niedozywienie dziecka by . output_gqoeGl by . Nestle Resources033niedozywienie dziecka by .

Z tego względu warto zwrócić uwagę, czy w menu dziecka są obecne:

  • warzywa i owoce – różnokolorowe w formie surowej, gotowanej, a także jako mus czy zupa krem. Miksowanie warzyw z owocami w formie koktajli bywa również pomocne. Są tak ważne bo dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych w tym witaminy C i A (w formie betakarotenu) ważnych dla układu immunologicznego. 
  • produkty zbożowe, ale pełnoziarniste (!) – kasza, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy. Zawierają one błonnik istotny dla utrzymania prawidłowej mikroflory jelitowej, która konieczna jest do kształtowania odporności.
  • mleko i produkty mleczne – to ważne elementy menu dla rozwijającego się organizmu i jego układów ze względu na cenne białko, a także wapń.
  • ryby i jaja – powinny być nie mniej istotnym elementem diety jak mięso, które dostarcza ważnego żelaza. Jaja zawierają niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne, dobrej jakości białko, ryby z kolei są bogate w białko i dobrej jakości tłuszcze. Ponadto to jedne z niewielu pokarmów, w których występuje witamina D.
  • „dobre tłuszcze” – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, tran. 

No dobra, teoria swoje, a praktyka swoje. Niestety, zdarza się, że dziecko nie chce jeść, je niewiele, przechodzi różnego rodzaju strajki jedzeniowe albo przestaje jeść z różnych powodów. Może być to spowodowane np. wzrostem ilości chorób i infekcji (właśnie wchodzimy w taki okres), powrotem do szkół i przedszkoli (stres, wzorowanie się na rówieśnikach, którzy nie chcą jeść) czy antybiotykoterapią, która może powodować brak apetytu. Ja tak miałam z moim Jaśkiem, który w pierwszych latach życia zjadał dosłownie wszystko. Niestety, odkąd poszedł do przedszkola i zobaczył, jak jedzą inne dzieci, muszę się nieźle nagimnastykować, żeby zjadł jakiekolwiek warzywo. Co jakiś czas robię mu badania krwi, aby sprawdzić, czy jego organizmowi niczego nie brakuje.

Nestle Resources001niedozywienie dziecka by . output_rSnnt7 by .

Nestle Resources002niedozywienie dziecka by . Resources Junior Nestle by .

Jeżeli obawiacie się, że Wasze dziecko spożywa niewystarczającą do potrzeb ilość składników odżywczych, powinniście skonsultować z lekarzem możliwość włączenia do jego diety wsparcia żywieniowego.

Chciałabym opowiedzieć Wam o pewnym produkcie, który jest wsparciem żywieniowym osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem. Niedożywienie lub jego ryzyko u dzieci może występować przede wszystkich przy:

  • antybiotykoterapii, która może powodować brak apetytu
  • częstych chorobach/infekcjach powodujących brak apetytu
  • biegunkach przewlekłych
  • chorobach przewlekłych, np. onkologicznych
  • upośledzeniu procesu wzrastania
  • mukowiscydozie
  • jadłowstręcie psychicznym (anoreksja, bulimia)

Resource Junior jest produktem specjalnego przeznaczenia medycznego. Jego głównym zadaniem jest wsparcie żywieniowe osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem. Nie jest to żaden suplement diety, odżywka, mleko modyfikowane, ani zwykła żywność ogólnego przeznaczenia.

DSC_0300 by . DSC_0295 by . DSC_0292 by .

Produkty Resource Junior są kompletne pod względem odżywczym. Oznacza to, że mogą być stosowane nie tylko jako wsparcie żywieniowe, razem z innymi posiłkami w ciągu dnia, ale mogą pokrywać też całodzienne zapotrzebowanie dziecka – w razie potrzeby dziecko może spożywać tylko produkty Resource Junior i również dostarczy organizmowi energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a także probiotyki i prebiotyki (dostępne tylko w wariancie Resource Junior w proszku). Ale to wszystko uzgodnicie już z lekarzem. Pamiętajcie, że Resource Junior należy stosować zawsze pod kontrolą lekarza i to lekarz decyduje o ilości i rodzaju produktu jaki powinien być podany. Resource Junior dostępne są w 2 wariantach – w płynie i w proszku. Przeznaczony jest dla dzieci powyżej 1. roku życia.

Więcej informacji o produkcie możecie znaleźć tutaj – Resource Junior.


* cytat z: Kościej Anna, Skotnicka-Graca Urszula, Ozga Iwona, Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, [w:] Probl Hig Epidemiol 2017, 98(2), s. 110-117.


Wpis powstał przy współpracy z marką Nestle.

O autorze

Cześć, jestem Wiola i jestem matką wariatką. Matką dwóch małych wariatów, autorką książki dla dzieci (od której dzieci nie uciekają), neurologopedą. Codziennie nadzoruję domowym cyrkiem, animuję rodzinną rzeczywistość, a w międzyczasie bloguję i próbuję się wyspać. Na blogu pokazuję, co warto kupić, gdzie warto wybrać się z dzieckiem (i bez dziecka). Czasem też trochę się wymądrzam. Rozgośćcie się. Kawy, herbaty, wina?

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź