Menu
jedzenie

Przepis mojej mamy na najlepsze uszka i pierogi z kapustą i grzybami

Blogerka kulinarna ze mnie żadna, ale mam mamę, która wymiata w kuchni, a jej przepisy są zawsze wychwalane przez wszystkich. Być może uda mi się jeszcze kiedyś namówić ją na podzielenie się innymi przepisami (np. jej bigos to mistrzostwo świata) na klasyczne dania kuchni polskiej. Dziś natomiast możecie podkraść od niej przepis na najlepsze uszka i pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto z przepisu mamy jest bardzo miękkie i plastyczne. Dzięki temu pierogi i uszka bardzo łatwo się lepi. Gdy pokazywałam Wam na instastories, że już lepimy pierogi i uszka, pytaliście mnie, czy potem je mrozimy. To było lepienie tylko na potrzeby wpisu. Zdążymy je zjeść w kilka dni, a na Wigilię będziemy robić kolejne. Mama zawsze przygotowuje uszka i pierogi na świeżo.

Z przygotowanego ciasta i farszu wyszło nam ok. 130 pierogów i 130 uszek.  Jeżeli planujecie zrobić mniej uszek i pierogów, zmniejszcie analogicznie ilość składników.

No to jak? Lepimy?

Pierogi z kapustą i grzybami – składniki na farsz i ciasto

Składniki na około 130 pierogów i 130 uszek (razem 260 pysznych, domowych wyrobów).

  • 2 kg mąki tortowej
  • pół szklanki oleju
  • litr wrzącej wody do dodania do ciasta
  • 2,5 kg kapusty kiszonej
  • 30 dag suszonych podgrzybków (10 dag  na pierogi, 20 dag na uszka)
  • 3 duże cebule (2 cebule do pierogów, 1 na uszka)
  • opcjonalnie: 2 łyżki bułki tartej (jeżeli farsz wydałby się Wam zbyt mokry, rzadki)
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić pierogi (i uszka) z kapustą i grzybami – instrukcja krok po kroku

Dzień przed:

  • Płuczemy grzyby i zalewamy wodą. Najlepiej zostawić je na całą noc w wodzie, a rano ugotować ( w tej samej wodzie).

 

W dniu lepienia pierogów i uszek:

  • Gotujemy (na małym ogniu) grzyby w wodzie, w której stały. Od czasu zagotowania powinniśmy je gotować ok. 1 godziny. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5-2 godzin (do miękkości). Po ugotowaniu grzyby odcedzamy, a kapustę jak najmocniej wyciskamy z nadmiaru wody.
  • Przygotowujemy ciasto. Całą mąkę zalewamy litrem wrzącej wody i dodajemy pół szklanki oleju. Wyrabiamy ciasto.
  • Robimy farsz na pierogi. Jeżeli wydaje nam się, że kapusta jest zbyt mokra, możemy dodać do niej 2 łyżki bułki tartej. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy cała kapustę. Następnie mielimy 10 dag grzybów i mieszamy z kapustą.
  • Robimy farsz na uszka. Mielimy 20 dag grzybów.
  • Kroimy trzy cebule (nie musi być bardzo drobno – i tak będziemy ją mielić) i podsmażamy na oleju do zarumienienia. Cebulę przepuszczamy przez maszynkę. 1/3 cebuli dodajemy do farszu na uszka, a 2/3 do farszu na pierogi.
  • Farsz na uszka oraz farsz na pierogi doprawiamy jedynie solą i pieprzem – wedle uznania.
  • Rozwałkowujemy ciasto. Na pierogi kółka najlepiej wyciąć niedużą szklanką, a na uszka kieliszkiem. Na na środek kółka nakładamy farsz (ilość zależy od wielkości kółka). Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi (w przypadku uszek dodatkowo zlepiamy rogi), uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką. Przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
  • W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Gdy będzie mocno wrzała, wkładamy pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk) lub uszek (ok 20 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze przez około 1,5 minuty (najlepiej wyłowić jednego pieroga łyżką cedzakową i sprawdzić czy ciasto jest już miękkie – dokładny czas gotowania będzie zależał m.in. od grubości ciasta i wielkości pierogów oraz uszek).

Smacznego!

 

Ciasto na pierogi wyrabiałyśmy w robocie Kenwood Chef XL. To jest prawdziwy kombajn. Poradził sobie na raz z ciastem z 2 kg mąki (wyrabiał je ok. 10 minut). Kenwood prowadzi również swoją stronę z przepisami – You Ken Cook. Jakie tam są cuda! Na święta planuję jeszcze zrobić kruchą tartę z grzybami i kiszoną kapustą (jestem fanką kiszonej kapusty pod każdą postacią), ciasto pomarańczowe z ricottą, a dla dzieciaków mini tarty mandarynkowe z czekoladą.

A teraz zobaczcie, jak nasze przyrządzanie pierogów i uszek wyglądało w rzeczywistości.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka001przepis by .

Ugotowane grzyby, kapusta i mąka już czekają.

output_PdwM99 by .

2 kg mąki zalewamy 1 litrem wrzątku (jak widać – prosto z czajnika)

output_QGKYke by .

A teraz olej.

output_TR512x by .

I start!

output_9fs2UR by .

Dobra ta kapusta.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka002przepis by .

Nie można się od niej oderwać.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka007przepis by .

No i ciacho gotowe.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka008przepis by .

Trochę ciężkie.

output_p8hNoh by .

Ale co to dla Witka.

output_Zur2Uh by .

A teraz czas na farsz. Zaczynamy od kapusty.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka004przepis by .

Potem lecą grzybki.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka005przepis by .

W międzyczasie ciachamy cebulę.

output_Wyemt7 by .

I podsmażamy na patelni.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka009przepis by .

Cebulę równiez przepuszczamy przez maszynkę.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka003przepis by .

Walka o ciasto.

output_sUayds by .

Babcia wygrała.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka010przepis by .

Są już pierwsze kółeczka.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka012przepis by .

No to lecimy z tym koksem.

output_IOsJrE by .

Nie najgorzej.

output_3SJe08 by .

Czas na uszka.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka014przepis by .

Bo jedna łyżka to za mało. 😉

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka013przepis by .

I już widać pierwsze efekty.

output_95cTeu by .

Żaden kawałek ciasta nie może się zmarnować.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka015przepis by .

Moje piękności.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka016przepis by .

Były przepyszne.

Przepis na najlepsze pierogi z kapusta i grzybami oraz uszka017przepis by .

A pierogów lepszych jeszcze nie jadłam.

 

O autorze

Cześć, jestem Wiola i jestem matką wariatką. Matką dwóch małych wariatów, autorką książki dla dzieci (od której dzieci nie uciekają), neurologopedą. Codziennie nadzoruję domowym cyrkiem, animuję rodzinną rzeczywistość, a w międzyczasie bloguję i próbuję się wyspać. Na blogu pokazuję, co warto kupić, gdzie warto wybrać się z dzieckiem (i bez dziecka). Czasem też trochę się wymądrzam. Rozgośćcie się. Kawy, herbaty, wina?

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź