Menu
jedzenie

Szybkie, kilkuskładnikowe sałatki na grilla

Na pewno doskonale znacie ten scenariusz, kiedy Wasz mąż/partner uświadamia Was nagle, że za godzinę wpadają znajomi, akurat wypada pora obiadowa, a w lodówce znajduje się praktycznie tylko światło. Nie ma czasu na wielkie przygotowania, więc można tylko wyczarować coś z tego, co się ma lub zrobić ekspresowe zakupy i przygotować szybkie dania z ograniczonej liczby składników.

Najprostszym obiadem, który najtrudniej zepsuć jest przygotowanie grilla. Dlatego też my latem stawiamy głównie na potrawy z grilla. Mięsa, ryby, grillowane warzywa. Dla każdego coś odpowiedniego. Nie wyobrażam sobie jednak grilla bez sałatek. A że latem nie lubię stać przy garach, zazwyczaj stawiam na szybkie, kilkuskładnikowe opcje.

W dzisiejszym wpisie poznacie trzy ekspresowe sałatki, które składają się naprawdę tylko z kilku składników. Do przygotowania wszystkich dań użyłam majonezu marki Pudliszki, o którym już Wam wspominałam na blogu. Majonez Pudliszki jest nie tylko smaczny, ale poza tym nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, sztucznych aromatów oraz produkowany jest z jaj pochodzących od kur z wolnego wybiegu. No i ma super gęstą konsystencję i kremowy smak.

A teraz poznajcie trzy ekspresowe przepisy.

Kartoffelsalat po mojemu

Składniki:

  • 7 średnich ziemniaków
  • 10 niedużych ogórków konserwowych
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu Pudliszki
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie dla zapalonych mięsożerców: mocno podprażony, chrupiący boczek
  • do posypania: świeży koperek lub szczypiorek

Przygotowanie:

Ziemianki ugotować w mundurkach (jeżeli macie czas, to można je ugotować nawet dzień wcześniej). Ogórki i cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki po wystudzeniu pokroić w grubszą kostkę. Ziemniaki wymieszać razem z ogórkami i cebulą. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem. Przed podaniem posypać koperkiem lub szczypiorkiem.

Kartoffelsalat - czyli wyjątkowa sałatka z ziemniaków z przepisu Matki Wariatki z dodatkiem gęstego majonezu Pudliszki Przepis na sałatkę ziemniaczaną z majonezem Pudliszki od Matki Wariatki w wersji wege i z prażonym boczkiem to idealna sałatka na grilla Poznaj przepis na sałatkę z ziemniaków z majonezem Pudliszki, cebulą, ogórkami, czosnkiem - sprawdź, jak odmienić dania z grilla z Matką Wariatką

Sałatka a’la Cezar

Składniki:

  • 2 główki mini sałaty rzymskiej lub jedna główka dużej sałaty rzymskiej
  • pół bagietki
  • 6 łyżek tartego parmezanu lub ser grana padano
  • opcjonalnie: kawałki grillowanego kurczaka dla mięsożerców lub grillowany halloumi dla wegetarian
  • sos: 4 łyżki majonezu Pudliszki, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu worcestershire, 4 łyżki tartego parmezanu lub sera grana padano, 2 małe ząbki czosnku, świeżo mielony czarny pieprz oraz sól.

Przygotowanie:

Bagietkę pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię – tostować z każdej strony. Sałatę pokroić na kawałki, przełożyć do miski, doprawić solą i wymieszać. Przygotować sos – majonez wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, sosem worcestershire oraz tartym serem, a następnie doprawić pieprzem. Przed samym podaniem wymieszać sałatę z sosem, serem i grzankami z bagietki.

Sałatka a’la Cezar od Matki Wariatki to wyjątkowy przepis na urozmaicenie dań z grilla - do sosu sałatkowego wykorzystaj gęsty i kremowy majonez Pudliszki Matka Wariatka przedstawia przepis na sałatkę Cezar z wyjątkowym i gęstym majonezem Pudliszki, parmezanem, sałatą rzymską i opcjonalnie z kurczakiem - sprawdź!

Sałatka z brokułami i fetą

Składniki:

  • brokuły
  • opakowanie sera feta
  • opcjonalnie: pół puszki kukurydzy
  • pół szklanki łuskanego słoneczniku
  • sos: 2 łyżki majonezu Pudliszki, 1 mały jogurt, 4 małe ząbki czosnku

Przygotowanie:

Brokuły podzielone na mniejsze różyczki gotujemy od 2 minut (żely się nie rozgotowały, były nadal chrupiące). Fetę kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni do czasu aż się zarumieni. Majonez mieszamy z jogurtem greckim, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – całość mieszamy. Na talerzu układamy brokuły, posypujemy je pokrojoną fetą, posypujemy słonecznikiem oraz polewamy sosem czosnkowym.

Przepis na sałatkę z brokułami i fetą - idealną do dań z grilla, mięs i warzyw - Matka Wariatka radzi, jak wykorzystać gęsty majonez Pudliszki. Smacznego!

Pyszna sałatka z brokułami i fetą to odpowiednia propozycja dla smakoszy dań z grilla i zdrowych sałatek - wybierz majonez Pudliszki bez konserwantów i stwórz wyjątkowe dania z Matką Wariatką

Wiola Wołoszyn O autorze

Cześć, jestem Wiola i jestem matką wariatką. Matką dwóch małych wariatów, autorką książki dla dzieci (od której dzieci nie uciekają), neurologopedą. Codziennie nadzoruję domowym cyrkiem, animuję rodzinną rzeczywistość, a w międzyczasie bloguję i próbuję się wyspać. Na blogu pokazuję, co warto kupić, gdzie warto wybrać się z dzieckiem (i bez dziecka). Czasem też trochę się wymądrzam. Rozgośćcie się. Kawy, herbaty, wina?

Brak komentarzy

    Napisz odpowiedź